W kwietniu na wybranych warszawskich targowiskach przedstawiciele Ratusza zachęcali do niemarnowania żywności. Podpowiadali, co zrobić z warzywami i owocami, które nie wyglądają już zbyt atrakcyjnie. W najbliższy piątek w Pasażu Handlowym przy Halach Mirowskich odbędzie się ostatnie spotkanie z tego cyklu, prowadzonego pod hasłem „JedzeNIE wyrzucaj”.

Jutro pod Halą Mirowską (od godz. 11.00 do 12.00) do akcji będzie zachęcać Karolina Zdrodowska, dyrektorka koordynatorka ds. przedsiębiorczości i dialogu społecznego w warszawskim ratuszu.

– Już dziś serdecznie dziękuję kupcom za ich udział w projekcie niemarnowania żywności. Zaangażowanie kupców pokazuje, że w handlu spożywczym liczy się także szacunek do sprzedawanego towaru. Warzywa i owoce, które są mniej atrakcyjne nadal mogą być z pożytkiem wykorzystane. Nie każda marchewka musi być piękna, bo także tę gorzej wyglądającą można smacznie przyrządzić i ograniczyć ilość produktów wyrzucanych do kosza – mówi Karolina Zdrodowska.

Kwietniowa akcja miała zwrócić uwagę zarówno kupców jak i mieszkańców na problem dotyczący wartości żywności i przeciwdziałania jej stratom. Sylwia Lenartowicz, dietetyczka i edukatorka żywieniowa, zachęcała kupców, aby dołączyli do tegorocznej zbiórki warzyw i owoców prowadzonej na zlecenie Urzędu m.st. Warszawy przez Bank Żywności SOS w Warszawie, a szef kuchni Anna Klajmon przyrządzała potrawy z podarowanych przez kupców produktów, nienadających się już do sprzedaży.

Na warszawskich targowiskach rozpoczęła się też tegoroczna zbiórka warzyw i owoców.  Dołączyły do niej targowiska: Wolumen, Pasaż Handlowy przy Halach Mirowskich oraz targowisko przy ulicy Egipskiej i Afrykańskiej na Saskiej Kępie. W ciągu dwóch dni sprzedawcy podarowali 326 kg warzyw i owoców (na targowisku Hala Mirowska – 104,80 kg, Wolumen – 120,43 kg, Egipska – 100,66 kg), które zostały przekazane potrzebującym.